Nyomtató-szerviz KISOKOS - Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.

Tartalomhoz ugrás

A lézernyomtató működési elve

Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.
Közzétette itt Lézernyomtató ·
Tags: lézernyomtató
A lézernyomtató működési elve, mint ahogy azta  neve is mutatja, a lézertechnológián alapul, mellyel jelenleg a lehető legjobb minőséget lehet elérni. Másik nagy pozitívuma, hogy a lézernyomtatóval egyszerre egy egész oldalt is ki lehet nyomtatni a tűs és a tintasugaras nyomtatóval ellentétben.
Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy rendkívül gyors nyomtatásra képes úgy is, hogy kiváló minőséget produkál alacsony nyomatár mellett. Nem is csoda hát, hogy az egyik legkeresettebb a piacon.
De hogyan is működik a lézernyomtató?
A működési elve nagyban hasonlít a fénymásolóéhoz. Az egyik legfontosabb eleme a fényérzékeny szeléndob, melyet a nyomtató az említett dob mozgása alatt a koronavezeték segítségével pozitív töltéssel biztosít. Mindeközben a lézersugár a dob felszínének egyes részeire negatív töltésű képet alkot.
A kapott képet a nyomtatandó karakterek rajzolatának hívják, de nevezik még elektrosztatikus rajzolatnak is. Amint ez megvan, a lézernyomtató a dob negatív töltéssel ellátott részeit pozitív töltésű festékkel látja el. Mivel a papír mostmár olyan negatív töltés kapott a korona vezetéktől, mely erősebb a dob negatív töltésű részeinél, az ott lévő pontok a dobon áthaladó papírra rögződnek.
Ezek után a papír egy forró hengerpáron megy át, ami megolvasztja a festéket, ami a papír rostjai közé folyva megszilárdulnak. Ezt követően egy úgynevezett leválasztó lapát megtisztítja a dobot a maradék festéktől.




Vissza a tartalomhoz