Nyomtató-szerviz KISOKOS - Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.

Tartalomhoz ugrás

A nem ütő nyomtató fajtái

Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.
Közzétette itt Nyomtatás ·
Tags: nyomtatóhőnyomtatórajzgépplotter
Manapság már nincs olyan iroda, ahol ne lenne egy vagy két nyomtató. Sok esetben ezek a remek kellékek bizonyos fontos teendőt könnyedén lehetővé tesznek. Nem csoda hát, hogy a modernebb, minőségibb irodák a legjobb nyomtatókat vásárolják meg. plotter
Ennek köszönhetően a munka megszakítás nélkül folyhat. Mivel ezek ennyire ismert eszközök, ezért nem árt tisztázni, hogy melyek a legelterjedtebb típusok.
Két fő típust lehet elkülöníteni: az egyik az ütő nyomtató, a másik pedig a nem ütő nyomtató.
Ebben a cikkünkben az utóbbira szeretnénk koncentrálni, bemutatva a legismertebb fajtáit.

Először is tisztázzuk, hogy mit is jelent a nyomtató. ,
A nyomtatók egyedüli feladata, hogy valamilyen forrásból származó információt a lehető legtökéletesebben papíron vagy ritkábban más hordozón megjelenítsenek.
A származtatási információ lehet számítógép, telefon, tablet, laptop, míg a hordozó lehet trikó, fal, boríték, füzet, képeslap. A nem ütő nyomtatók esetében a tinta vagy a festék felvitele és rögzítése fújással, olvasztással, nagy nyomású hengerléssel történik.
Az egyik legismertebb nem ütő nyomtató a hőnyomtató, amely egy egyedi papírtekercset, hőpapírt alkalmaz. Ennek egyik legfontosabb jellegzetessége, hogy a fehér bevonata hő hatására megfeketedik.
Ennek a papírnak nyomódik neki az írófej. A fejen a képpontoknak megfelelő kis ellenállások helyezkednek el. Ott ahol az ellenállást elektromos árammal melegítik, ott a papír megfeketedik.
A fej a mátrixnyomtatókhoz hasonlóan mozoghat jobbra balra, de lehet fix is, ekkor azonban a papírt teljes szélességében le kell fedni.
A másik típus a rajzgép, melyet neveznek plotternek is. Ez esetben a vektorgrafikákat  lehet a papírra rajzolni a rajzgéppel. A rajzgép egy tollat mozgat a papíron.
A rajzgépeket nagyméretű műszaki rajzok papírra vitelénél, a számítógépes tervezésben használják, bár egyre inkább felváltják őket az univerzális nyomtatók, amelyek már elegendően nagy méretben is képesek a nyomtatásra.




Vissza a tartalomhoz