Nyomtató-szerviz KISOKOS - Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.

Tartalomhoz ugrás

Amit a 3D nyomtatókról tudni érdemes

Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.
Közzétette itt 3D nyomtatás ·
Tags: 3Dnyomtató3Dnyomtatás
A 3D nyomtató manapság egy nélkülözhetetlen eszköz, amelyet érdemes beszerezni. Ez a fantasztikus nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. 
Ahol leginkább használatos az a gyors prototípuskészítés, valamint a hobbi szintű használat, de a technológia fejlődésével az ipari és orvosi alkalmazásra is lehetőség nyílhat. A 3D nyomtató additív gyártási eljárás.
Vékony rétegek lerakásával készít tárgyakat szemben a hagyományos nyomtatással.
A 3D nyomtatás egyike a 21. század forradalmian új technológiáinak, az utóbbi időben rohamosan növekszik az eladott nyomtatók száma és az áruk is egyre alacsonyabb. 
A 3D nyomtatás első példái az 1980-as években bukkantak fel, ekkor nagy és drága gépek készültek, melyek felhasználási lehetőségei korlátozottak voltak. 
A leggyakoribb adatformátum a CAD szoftver és a 3D printer között az STL fájl, mely a térbeli test felületét apró közelítő háromszögekre bontva képes tárolni. 
A színes 3D nyomtatók bemeneteként a VRML formátumot használják. Mivel nemcsak a geometriai formát, hanem a színeket is tartalmazza.
Nyomtatáskor a gép beolvassa a modell adatait és sorban egymásra illeszkedő rétegeket képez folyadékból, porból vagy sík lemezekből, ilyenformán fokozatosan felépíti a modellt a metszetekből. 
Ezeket a rétegeket, melyek alakra és vastagságra megegyeznek a virtuális modell metszeteivel, egymáshoz köti, vagy automatikusan egymáshoz tapadnak. Ennek a módszernek, azaz előnye, hogy majdnem minden formát vagy geometriai testet elő tud állítani.
A nyomtató felbontását a rétegek vastagsága és a réteg síkjában a szokásos dpi-ben vagy mikrométerben adják meg. 
A nyomtató felbontása több alkalmazás esetén elegendő pontosságú felületet hozhat létre, ha azonban ennél pontosabb alakra van szükség, a modellt a felbontásnak megfelelő ráhagyással kell kinyomtatni, majd a felesleges anyagot hagyományos szubtraktív technológiával kell eltávolítani.
Néhány additív gyártási technológia kétféle anyagot használ fel az alkatrészek előállításához. Az első anyag képezi az alkatrészt, míg a másik pedig a nyomtatás alatt egyes részek alátámasztására szolgál csupán. 
A támasztó anyagot az eljárás befejezése után leolvaszthatják vagy leoldhatják oldószerrel vagy vízzel. 
Egy olyan innovációs találmány, amely nagyon sok ember életét képes volt megváltoztatni.




Vissza a tartalomhoz