Nyomtató-szerviz KISOKOS - Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.

Tartalomhoz ugrás

Tipográfia régen és ma

Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.
Közzétette itt Nyomtatás ·
Tags: tipográfianyomtatás
A nyomtatás nagyban leegyszerűsíti az emberek életét, hiszen könnyen lehet ezzel az eljárással sokszorosítani a dokumentumokat. A nyomtatás Kínában már a 8. században ismert volt. 812-től papírpénzt is előállítottak, amelyhez nélkülözhetetlen a nyomtatás. 
A magas nyomtatás kezdetleges formáját, a fadúcos nyomtatást alkalmazták, amely abból állt, hogy egy kézzel vésett falapot befestékeztek. Később már megpróbálkoztak fából faragott, szedhető írásjegyekkel is, jó néhány nyomtatott könyvet készítettek, de az eljárás nem terjedt el széles körben.
A nyomdászat európai történetének számos korábbi forrása fellelhető. Johannes Gutenberg találmányainak elterjedésével jelentek meg nagyobb példányszámban a könyvek. 
Legfontosabb ezek közül a különálló betűket öntő készülék, a nyomósajtó. Ez egy kisöntőforma volt, állítható méretű oldalfalakkal, alján a matricával. 
Gutenberg aranyművesként már használta a patricát, amivel az ékszerekbe jeleket lehetett ütni. Ezt puhább fémbe nyomta, és így született meg a matrica. 
Később1796-ban Alois Senefelder feltalálja a litográfiát, és ezzel együtt kidolgozta a síknyomtatás elvét is.
Először maratással kialakított rézlemezt használ magas nyomóformaként. 
A kísérleteihez mészkövet is használ, amikor felfedezi, hogy a vizes felületen nem tapad meg a festék. Így az ő nevéhez kapcsolódik még a fémfelületről történő síknyomtatás bevezetése is. 
A litográfiát manapság már csak grafikai eljárásként használják. Majd a 19. században újra el kezdik használni a szitanyomtatás technológiáját. 
A textiliparban használják, ahol filmnyomásnak nevezték el. Főleg a selymek díszítésére volt használatos. Bizonyos az, hogy Kínában és Japánban már évszázadokkal ezelőtt használták textilfestésre.
A formát fakeretbe erősített emberi haj, később selyemszál alkotja, ráragasztott rizspapírból kivágott sablonnal. Majd a 20. század elején tökéletesítik a mélynyomtatást, melynek elve az őskorig nyúlik vissza. 
Később pedig az ötvösművészek fejlesztették tovább. A 15. századig kézzel vésték a formákat. 
Napjainkban már a digitális nyomtatás a jellegzetes.
A számítástechnika fejlődével fokozatosan épültek be a nyomdaiparba. Először a fényszedésnél jelentek meg szövegek szerkesztésénél, tördelésénél, majd a fényképészetben is elterjedtek. 
Rendkívül befolyásolta az életünket. Hiszen másképp nagyon sok mindenről fogalmunk sem lenne.




Vissza a tartalomhoz