Nyomtató-szerviz KISOKOS - Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.

Tartalomhoz ugrás

A fénymásoló rövid története

Nyomtató-szerviz | Copy-Trio Kft.
Közzétette itt Fénymásolás ·
Tags: fénymásolófénymásolás
Mára már olyannyira elterjedt ez a találmány, hogy minden iroda fel van szerelve egy fénymásolóval, és szinte nincs is már olyan ember, aki még nem használta volna. De vajon hányan tudják, hogy mi is áll a fénymásoló története mögött?
A fénymásolás Selényi Pál nevéhez fűződik, aki a „xerográfia atyjaként” emlegetnek. Ő a magyar kísérleti fizika egyik legkiemelkedőbb alakja. A fénytan jelentette számára a fő kutatási területet, azonban a leghíresebb találmánya a fénymásolás volt.
Kutatási eredményeit 1935-ben tette nyilvánossá, azonban anyagi gondok miatt nem tudta megvalósítani az elképzelését és használatba ültetni a feltételezéseit.
A fénymásoláshoz egy másik név is hozzátartozik, mégpedig az amerikai Chester Carlsoné, akinek sikerült el is készítenie egy fényelektromos és elektrosztatikus eljárást.
Az első sikeres másolatot 1938-ban készítette. Természetesen a felfedezése akkor még gyerekcipőben járt, ám hamar elkezdett gyártók után kutatni, és így 1950-ben megkezdődött a mára már közismert Xerox gépek gyártása.
Mint azt tehát láthatjuk, a fénymásolás részben magyar találmány, ám sajnos a tőke hiánya nem engedte, hogy megfelelő időben kibontakozzon Selényi Pál munkássága. Azonban elindított valamit, ami mára már világmárkává nőtte ki magát, és ami nélkül már elképzelhetetlen a mindennapi élet.




Vissza a tartalomhoz